2019-05-31

Ale... czy kawa jest zdrowa?

„Nie pij tyle kawy, bo Ci zaszkodzi”, „Musisz ją pić codziennie?” – pewnie nie raz spotkaliście się z czymś takim – my też! Ale zapewniamy, że kofeina w odpowiednich ilościach nikomu nie zaszkodzi, a nawet może wspomóc nasze zdrowie! Na co pozytywnie działa codziennie wypita filiżanka kawy?

ZMNIEJSZONE RYZYKO ALZHEIMERA

W kawie znajdują się alkaloidy hamujące procesy zapalne w ośrodkowym układzie nerwowym. Przeprowadzone badania mogą potwierdzić nawet zdolności cofania się choroby.

OCHRONA PRZED DEPRESJĄ

Szczególnie w przypadku kobiet, wypijając 2 filiżanki kawy dziennie oddala się ryzyko depresji. Dlatego drogie kobiety – pijmy kawę!

POMAGA NA ZAKWASY

Jeśli wypijasz minimum 2 filiżanki dziennie – ból mięśni będzie mniej dokuczliwy. Kofeina blokuje receptory adenozyny, która wydziela się jako „odpowiedź” na stan zapalny. Pijąc kawę poprawimy wytrzymałość podczas treningu i wzmocnimy odporność na ból.

UŁATWIA ODDYCHANIE

Obecna w kawie kofeina pozytywnie wpływa na mięśnie gładkie oskrzeli. Podobne działanie ma teofilina – jeden z podstawowych leków astmatycznych.

NA POPRAWĘ HUMORU

Gdybyśmy zobaczyli cząsteczkę kofeiny, wyglądem przypominałaby ona adenozynę, czyli związek chemiczny gromadzący się w mózgu podczas zmęczenia. Kofeina „podszywa się” pod nią i blokuje receptory wychwytujące takie negatywne informacje jak: „jestem bardzo zmęczony” czy tez „mam tego dość”. Co więc jest efektem? Uśmiech, gotowość do pracy i siły na cały dzień! :)

WALKA Z WOLNYMI RODNIKAMI

Zawarte w kawie antyoksydanty (przeciwutleniacze) powstrzymują proces utleniania w komórkach, czyli starzenie się tkanek. Dzięki nim zmniejszamy ryzyko zachorowań na wiele chorób. 1 filiżanka kawy ma więcej antyoksydantów niż sok z borówek amerykańskich, malin czy grejpfruta!

MNIEJSZE RYZYKO CUKRZYCY TYPU II

Według badań, przeciwutleniacze zawarte w kawie korzystnie wpływają na metabolizm cukru w organizmie.

OCHRONA PRZED PRÓCHNICĄ

Kawa działa antybakteryjnie – bakteria ma trudniej osadzić się na płytce nazębnej. Co ciekawe, dawno temu kawa była środkiem odświeżającym do ust!

ZMNIEJSZA RYZYKO PARKINSONA

Osoby regularnie pijące kawę rzadziej zapadają na tę chorobę. Przyczyną choroby Parkinsona jest zanik komórek nerwowych w pewnych rejonach mózgu. O ochronie kofeiny przez nią nie ma jednej, pewnej teorii. Jedna z nich mówi, że wyłapuje ona neurostyny powodujące chorobę – łączy się z nimi, a następnie zostają razem usunięte z organizmu. Druga teoria głosi, że zmniejsza wytwarzanie neuroprzekaźników, które w nadmiarze mogą uszkodzić komórki mózgu.

MNIEJSZE RYZYKO NOWOTWORÓW

Po pierwsze – ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów (chroniących komórki ciała przed uszkodzeniem). Poza tym, kawa wpływa na rozkładanie cukrów przez organizm czy na poziom hormonów płciowych. W związku z tym osoby regularnie pijące kawę aż o 60% rzadziej mogą zachorować na agresywny nowotwór prostaty (u mężczyzn) czy macicy (u kobiet). W kawie zawarty jest także kawy chlorogenowy i inne przeciwutleniacze – zmniejszają one ryzyko nowotworu jelita grubego (wchłaniane są przede wszystkim na tym odcinku jelita i ten obszar szczególni chronią).

Sami widzicie – kawa spożywana w odpowiednich ilościach nie tylko nie szkodzi, ale pozytywnie wpływa na nasz organizm. Nie dość, że pyszna, to do tego i zdrowa! Pamiętajcie, żeby wybierać kawy speciality z małych palarni – dzięki temu macie gwarancję dobrej jakości ziaren, kawowce uprawiane są na małych plantacjach a ich owoce zbierane są ręcznie i przechodzą naturalną selekcję.

Zapisz się

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, a otrzymasz 30 złotych rabatu na pierwsze zakupy w sklepie internetowym*, dodatkowo będziesz na bieżąco z promocjami i nowościami.
*Oferta ważna dla niezarejestrowanych wcześniej klientów na zakupy za kwotę min 150 złotych. Rabat nie łączy się z innymi promocjami.

x

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies . Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.