2016-10-27

Nuova Simonelli Oscar 2 -dobre shoty w domu!

Nuova Simonelli jest włoskim producentem ekspresów, którego początki sięgają 1936 roku. W swojej ofercie ma osiemnaście modeli ekspresów ciśnieniowych oraz młynków. Całość produkowana jest we Włoszech, w bardzo nowoczesnej fabryce, w Belforte del Chienti. Nuova Simonelli stawiając nacisk na innowacyjność współpracuje z wielma uniwersytetami, mając na koncie kilkanaście międzynarodowych patentów. Najważniejszym motorem firmy są jednak bariści i ich doświadczenie. Dzięki współpracy z nimi Nuova Simonelli od 2009 roku jest oficjalnym dostawcą ekspresów ciśnieniowych podczas Mistrzostw Świata Barista:
◾2009 – 2011 Nuova Simonelli Aurelia Competizione
◾2012-2014 Nuova Simonelli Aurelia T3
◾2015-2017 Victoria Arduino Black Eagle

Z każdym, z tych ekspresów miałem (i nadal mam) okazję pracować na barze na co dzień. To co je wyróżnia to przede wszystkim stabilność temperatury i ergonomia pracy, a ponadto coraz to bardziej innowacyjne rozwiązania z modelu na model.

OSCAR 2

_MG_2446
NS Oscar 2 + NS Grinta

Oscar, można powiedzieć, jest obiektem kultowym. Produkowany od późnych lat dziewięćdziesiątych bardzo mocno zakorzenił się wśród Home Baristów. Pod koniec 2015 roku zaprezentowana została nowa odsłona – Oscar 2. Pierwsze zdjęcia tej maszyny zobaczyłem w trakcie targów HOST, które odbywają się Mediolanie. Zdecydowanie zainteresowała mnie bardzo minimalistyczna konstrukcja maszyny, bez zbędnych przycisków, światełek, pokręteł i tym podobnych. Na żywo wrażenie jest jeszcze lepsze. Panele ze stali nierdzewnej, dobre spasowanie, odpowiednia wysokość grupy zaparzającej to jedynie część zmian, które zostały wprowadzone do nowego Oscara. Zdecydowanie Oscar 2 to konstrukcja, która zarówno znajdzie zastosowanie wśród domowych kawoszy, ale także wśród profesjonalistów, ale o tym za chwilę.

_MG_2443
NS Oscar 2, panel boczny

To co istotne to to, że Oscar 2 to ekspres z wymiennikiem ciepła (HX), zaworem trójdrożnym, „pełnowymiarową” kolbą 58mm, końcówką do spieniania mleka tą samą co w ekspresach Nuova Simonelli z najwyższej półki. Ponadto wymiary są dość kompaktowe, zatem spokojnie zmieścimy go czy to w kuchni na blacie, czy też w biurze. Zagłębiając się troszkę bardziej, wszelkie podzespoły wykonane są z dobrych materiałów. Miedziany, izolowany bojler, miedziane lub teflonowe przewody, profesjonalne zawory, łatwy dostęp do podzespołów i możliwość modyfikacji, to coś co cieszy wszystkich coffee geeków!

Zdjęcie 03.05.2016, 20 51 17
NS Oscar 2, izolowany, miedziany bojler

SPECYFIKACJA

Wymiary (mm): 300/400/408

Waga (kg): 13

Moc (W): 1200

Materiał obudowy: stal nierdzewna/tworzywo ABS

Materiał bojlera: miedź

Objętość bojlera (l): 2

Objętość zbiornika na wodę (l): 2,8

Objętość kratki ociekowej (l): 1

Czas nagrzewania wody (min): ~8:30

Czas uzyskania stabilności termicznej (min): ~35 (im dłużej, tym lepiej)

Podgrzewacz filiżanek: tak

Czujnik poziomu wody w zbiorniku: tak

Programowanie przycisków: tak (czasowe)

Zasilanie wody: zbiornik / woda z sieci

Rodzaj pompy: wibracyjna (wytłumiona)

Dysza do spieniania: 360stopni, tradycyjna końcówka Nuova Simonelli

Materiał kolby: chromowany mosiądz (550 gram wagi)

W zestawie: kolba z pojedynczą wylewką, kolba z podwójną wylewką, tradycyjne sitko pojedyncze, tradycyjne sitko podwójne, tamper (niestety plastikowy)

Zdjęcie 02.05.2016, 17 51 12
NS Oscar 2, zestaw kit-owy

WRAŻENIA

_MG_2412
NS Oscar 2, kolba z podwójną wylewką

Po trzech tygodniach prawie codziennego używania ekspresu mogę snuć pierwsze wnioski. Przede wszystkim zanim rozpocząłem wszelkie testy postanowiłem delikatnie zmodyfikować ekspres. Mając doświadczenie z poprzednią wersją Oscara pierwszą rzeczą, którą zrobiłem, była wymiana śrubki mocującej sitko prysznica. Nie wiem dlaczego większość producentów ekspresów ciśnieniowych montuje śruby nasadowe, zamiast płaskich. Nie lubię jak coś „wchodzi” mi w ciastko. Dlatego pierwsza była wycieczka do Castoramy po płaską śrubkę (koszt: 84 grosze).

_MG_2373
NS Oscar 2, tradycyjne sitko, śruba nasadowa

Następnie wiedząc, że prysznic jest takich samych wymiarów i takiego samego kształtu co w Aurelii T3 zamontowałem sitko IMS SI 200 IM, gładka powierzchnia sprawia, iż drobinki kawy „nie przyklejają” się do sitka, ponadto odpowiednia konstrukcja sprawia, że woda wylewa się po całej powierzchni.

_MG_2447
NS Oscar 2, śruba płaska, sitko IMS SI 200 IM

Mając IMS przyszła kolej na zmianę klasycznego sitka w kolbie na sitko VST. Wszyscy chyba już wiemy, że VST to idealne otwory, dokładna, równa powierzchnia, precyzja i powtarzalność. Ponadto dzięki VST możemy zmielić drobniej = wyekstrahować więcej!

_MG_2376
NS Oscar 2, sitko VST 15g

Wszelkim geekom polecam wyposażyć się w NPF, odpowiedni tamper VST, dystrybutor kawy w kolbie no i przede wszystkim dobrą wagę!

Zdjęcie 02.05.2016, 17 39 32
NS Oscar 2, NS Grinta, NPF, dystrybutor kawy, lejek, tamper VST, środki do czyszczenia Cafetto

ESPRESSO

_MG_2409
NS Oscar 2, kolba NPF, sitko VST 22g

Pamiętajmy, że Oscar 2 to ekspres wyposażony w pompę wibracyjną, nie rotacyjną, więc musimy nastawić się na inną charakterystykę pracy, lecz shociki wychodzą poprawne.

_MG_2394
NS Oscar 2, VST 15g, waga Brewista

Przepływ wody (nie wpięta kolba do grupy) to około 220-225ml / 30 sekund. Wartość ta jest dość powtarzalna nawet przy sekwencji – 30 sekund włączona grupa – 20 sekund przerwy – 30 sekund włączona grupa – 20 sekund przerwy … Co oznacza, że reakcja czujników i grzałki jest dość szybka. Warto zaznaczyć, iż na panelu mamy dwie diody sygnalizujące poziom wody w zbiorniku oraz włączenie się grzałki. Dogrzewanie między shotami trwa około 20-25 sekund, akurat w tym czasie wybijamy ciastko z kolby i namielamy nową porcję kawy.

Zdjęcie 02.05.2016, 18 20 17
NS Oscar 2, sitko IMS, przepływ wody

Jeżeli chodzi o stabilność temperatury, to utrzymywana i kontrolowana jest ona na poziomie 120 stopni Celsjusza w bojlerze.

_MG_2381.JPG
NS Oscar 2, podświetlane przyciski, diody informujące o pracy grzałki/braku wody

Oscar 2 bez problemu radzi sobie z klasykiem (Brazylia) doza: 15 gram, uzysk 30 gram, czas 25-27 sekund, sitko VST 15, jak i z jaśniej paloną Etiopią doza 21gram, uzyk 45 gram, czas 30-32 sekundy, sitko VST 22. W obu przypadkach odpowiednio mieląc kawę, a następnie dystrybuując w kolbie uzyskujemy smaczne shoty.

_MG_2427
NS Oscar 2, VST 22g, Etiopia Sidama Chire Caravan Coffee Roasters

Jak już wcześniej wspomniałem oba przyciski (pojedyncza filiżanka / podwójna filiżanka) są programowalne czasowo, lecz jeśli chcemy wyłączyć espresso wcześniej po prostu klikamy, gorzej jeśli chcemy wyłączyć później….

SPIENIANIE MLEKA

_MG_2389
NS Oscar 2, sucha para

To temat, który nie ukrywam bardzo mnie zaskoczył w przypadku Oscara 2. Przede wszystkim długa i bardzo „mobilna” dysza do spieniania, profesjonalna końcówka Nuova Simonelli z 4 otworami (taka sama jest w Aurelii II T3), dźwignia do uruchamiania zaworu nie pokrętło jak w przypadku Oscara 1.

_MG_2386.JPG
NS Oscar 2, dźwignia uruchamiająca parę

_MG_2454.JPG
NS Oscar 2, końcówka dyszy do spieniania mleka

Para? Duże ciśnienie, sucha konsystencja, można powiedzieć, że nigdy się nie kończy. Zatem czego chcieć więcej?

Zdjęcie 02.05.2016, 18 04 57
NS Oscar 2, sucha para

Jak mam porównywać to tak dobrze spienia mi się na LaMie Linei, która była stworzona z myślą o spienianiu wiader mleka w Starbucksie

Zapisz się

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, a otrzymasz 30 złotych rabatu na pierwsze zakupy w sklepie internetowym*, dodatkowo będziesz na bieżąco z promocjami i nowościami.
*Oferta ważna dla niezarejestrowanych wcześniej klientów na zakupy za kwotę min 150 złotych.

x

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies . Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.