Yerba Mate Pajarito Elaborada 500g

YPSE500(1)
  • 30,00 zł
  • Dostępny
  • Wysyłamy w 24h!
    Darmowa dostawa już od 99 zł Paczkomatem InPost, a od 199 zł kurierem UPS.

    Masz pytania? Zadzwoń do nas 505 327 491


Yerba Mate Pajarito Elaborada to najlepszej jakości paragwajska mate. Ma bardzo intensywny smak.



Yerba Mate to nic innego, jak wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego, zawierające bardzo dużą ilość kofeiny. Posiada ona mnóstwo pozytywnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Przede wszystkim yerba pobudza, relaksuje, łagodzi zmęczenie, obniża ciśnienie. Działa pozytywnie na koncentrację, przemianę materii, odporność, układ nerwowy. Jest przeciwalergiczna, bogata w witaminy, ogranicza przyswajanie cukru, obniża zły cholesterol i kwasy tłuszczowe, wspomaga odchudzanie. I co najważniejsze – nie uzależnia. Zaparzona na zimno jest doskonałym, orzeźwiającym lekarstwem na upalne dni.



Jak parzyć yerba mate?
Będziesz potrzebował: matero (specjalne naczynie, zazwyczaj wykonywane z tykwy lub ceramiki) oraz bombillę (metalowa lub bambusowa rurka, filtrująca napar).

  • Naczynie napełnij suszem do 3/4 jego objętości.

  • Zakryj otwór dłonią, odwróć matero i potrząsaj, aż na dłoni osadzi się pyłek.

  • Ostrożnie odwróć naczynie, włóż bombillę i zalej wodą.

  • Odczekaj odpowiednią ilość czasu i ciesz się smakiem pysznej yerba mate!



  • Jaką temperaturę powinna mieć woda?
    W zasadzie może mieć każdą, musisz tylko wiedzieć jaki ma to wpływ na yerbę.

  • wrzątek – parzenie wrzątkiem raczej nie jest wskazane, choć nie niemożliwe. Zalewanie yerby świeżo zagotowaną wodą czy nawet gotowanie polecamy tylko doświadczonym fanom yerby, ponieważ ten sposób parzenia może sprawić, że się do niej zrazisz – napój jest mocno goryczkowy.

  • 90°C – szybkie parzenie; najlepiej do 1 minuty napar przelać przez sitko, aby zapobiec powstaniu goryczy

  • 70-80°C – parzenie 2-3 minuty; duża zawartość kofeiny, optymalna temperatura do parzenia yerby

  • 50-60°C – długie parzenie; napar średnio intensywny

  • 30-40°C – długie parzenie; napar bardzo łagodny

  • woda zimna, a nwet lodowata – yerba zaparzona zimną wodą nosi nazwę terrere; łagodniejsza, ale nadal lekko pobudzająca; świetnie smakuje z dodatkiem soku pomarańczowego



  • Yerbę możesz również zaparzyć we French Pressie, Aeropressie lub zwykłym kubku z sitkiem. Pamiętaj tylko o zastosowaniu odpowiednich proporcji i temperaturze: 10g / 200 ml / 85°C / parzenie 1 minuta.

    Opinie

    Podobne produkty

    Zapraszamy Cię do sprawdzenia podobnych produktów

    Zapisz się

    Newsletter

    Zapisz się do naszego newslettera, a otrzymasz 30 złotych rabatu na pierwsze zakupy w sklepie internetowym*, dodatkowo będziesz na bieżąco z promocjami i nowościami.
    *Oferta ważna dla niezarejestrowanych wcześniej klientów na zakupy za kwotę min 150 złotych. Rabat nie łączy się z innymi promocjami.

    x

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies . Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.